Sorbonne Université hostila výroční konferenci Evropské univerzitní asociace

Výroční konferenci EUA letos hostila pařížská Sorbonne Université. V čele univerzity s 54 000 studenty, která se nachází v Latinské čtvrti, stojí prof. Jean Chambaz.

EUA je největší evropskou univerzitní asociací, která v současné době sdružuje 850 členů ze 47 zemí. Rektorka VŠE a ředitelka IFTG prof. Hana Machková je členkou výkonného výboru EUA. Na výroční konferenci byl zvolen nový prezident EUA prof. Micheal Murphy z Irska a šest nových členů výkonného výboru, včetně prof. rektora Université Grenoble-Alpes prof. Patricka Lévyho.

Členy Evropské univerzitní asociace (European University Association) jsou jak jednotlivé univerzity, tak jejich reprezentace. Jedná se celkem o 33 národních konferencí rektorů, 800 evropských univerzit, jež působí v tzv. evropském vzdělávacím prostoru (European Higher Education Area) a 25 přidružených členů z neevropských zemí. Na univerzitách, které jsou členy EUA, studuje 17 milionů studentů. EUA proto významným způsobem ovlivňuje dění v oblasti vysokého školství a je oficiálním konzultantem Evropské komise například pro programy Horizon 2020 nebo Erasmus+.